torstai 26. marraskuuta 2015

Latausverkosto kasvaa Lapissa

Sähköautojen pikalatausverkosto kasvaa vauhdikkaasti Lapissa, kun Fortum ja Renault avasivat syksyllä 2015 seitsemän latauspistettä. Napapiirin Energia ja Vesi Oy (NEVE) puolestaan avasi syksyllä kaksi sähköautojen latauspistettä Rovaniemen seudulla ja avaa kolme lisää vielä loppuvuonna. Rovaniemellä varaudutaan autojen lisäksi myös moottorikelkkojen lataukseen.
Napapiirin Energian ensimmäinen latauspiste avattiin Rovaniemelle Poromiehentien pysäköintihalliin. Lähialueen latauspisteissä huomioidaan myös sähkömoottorikelkkojen lataus. 


Fortumin ja Renaultin uudet Charge & Drive -latauspisteet sijoittuvat aivan pohjoisimpaan Lappiin, sillä niillä halutaan palvella etenkin Norjasta tulevia sähköautoilijoita.

"Uskomme, että moni asiakkaistamme haluaa ajaa sähköautolla Norjasta Suomeen, ja tämän laajennuksen myötä voimme tarjota vaivattoman ja turvallisen matkan", sanoo Norjan Renaultin toimitusjohtaja Anders Gadsbøll.

Uusista latauspisteistä neljä sijaitsee Käsivarrentien varressa Kilpisjärvellä, Karesuvannossa, Sonkamuotkassa ja Muoniossa. Kaksi latauspistettä sijaitsee Karigasniemellä ja Inarissa. Yksi piste sijaitsee Enontekiön Hetan ja Norjan Kautokeinon välisen tien varrella. Latauspisteiden pistorasiat ovat tyyppiä 2 (Mennekes).

Fortumilla on lisäksi vuosi sitten rakennettu kuuden latauspisteen kenttä Levillä hotelli Hullun Poron parkkipaikalla. Hullun Poron latauspisteistä löytyvät type 2, CSS, CHAdeMO ja schuko-pistokkeet.

Fortum ja Renault aloittivat yhteistyön vuoden 2014 lopussa. Tällä hetkellä yhteistyö kattaa yhteensä 160 latauspistettä, joista suurin osa sijaitsee Norjassa. Fortum Charge & Drive -verkosto toimii Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Pohjoismainen verkosto koostuu yli 200 pikalatauspisteestä ja yli 250 puolinopeasta ja peruslatauspisteestä.

Rovaniemen ympäristöön latausmahdollisuus myös moottorikelkoille

Napapiirin Energia ja Vesi Oy (NEVE) puolestaan avasi syksyllä kaksi sähköautojen latauspistettä Rovaniemen seudulla ja avaa kolme lisää vielä loppuvuonna. Suomalaisen Ensto Chagon toimittamat latauslaitteet kuuluvat Liikennevirta Oy:n Virtapiste-latausverkostoon.

”Tavoitteenamme on avata Lappi laajamittaiselle sähköautoilulle. Sähköautoilu ei pääse yleistymään Lapissa, jos latauspisteitä ei ole ja tätä pullonkaulaa haluamme helpottaa. Arviomme mukaan nyt on oikea hetki lähteä investoimaan sähköautojen latausverkostoon”, Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen sanoo.

Ensimmäiset latauspisteet sijaitsevat Rovaniemen ydinkeskustassa Poromiehentien pysäköintihallissa ja Tervolassa Peuran ST1:llä. Seuraavaksi latausverkosto laajenee Rovaniemen sisääntuloteiden varrelle. Vielä joulukuussa avataan latauspisteet Evestin kyläkaupalle Meltaukseen sekä Lohinivan Lohihoviin ja kaupungin rajalle Käyrämöön.

”Nämä latausasemat kehittävät sähköautoilua merkittävällä tavalla paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti: Niiden ansiosta Lapin tiet Kittilään ja Sodankylään asti avautuvat sähköautoilijoille”, sanoo NEVE:n kehityspäällikkö Jouni Karasti.

Rovaniemen keskustan latauspisteessä on pikalaturi sekä kaksi keskinopeaa 22 kilowatin laturia. Keskustan ulkopuolisiin pisteisiin sijoitetaan kuhunkin kaksi keskinopeaa laturia, jotka soveltuvat myös sähkökäyttöisten moottorikelkkojen lataamiseen. Tarkoituksena on tällä tavoin tukea paikallista matkailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti