torstai 8. marraskuuta 2012

Framecar kiihdyttää tuotekehityksen vauhtia

Valmet Automotive on toteuttanut osana Tekes-rahoitteista Eco Urban Living -hanketta testialustan erilaisille sähköauton komponenteille ja järjestelmille. Framecar-nimellä tunnettu testialusta täydentää laboratoriotestejä, antaa käytännön kokemusta järjestelmien toiminnasta ja tuo lisää nopeutta niin Valmet Automotiven omiin kuin asiakkaidenkin EV-tuotekehitysprojekteihin.




Valmet Automotive on sähköautoteknologian edelläkävijöitä. Ensimmäiset sarjatuotantosähköautot yhtiö valmisti vuonna 2009, ja kokemusta on sittemmin tullut kahden täyssähköajoneuvon ja yhden hybridimallin valmistuksesta. Samalla sähköautoteknologia on noussut yhdeksi yrityksen tuotekehitysosaston painopistealueista.

Geneven autonäyttely on toiminut Valmet Automotiven sähköautostrategian näyteikkunana. Vuonna 2010 yhtiö esitteli EVAn, suomalaisen konseptisähköauton, jonka kehitystyön yhteydessä rakennettiin myös kotimaista kumppaniverkostoa.



Vuonna 2011 esillä olivat molemmat Valmet Automotiven valmistamat täyssähköajoneuvot päivitettyinä versioina, ja tänä vuonna esittelyvuorossa oli yksi näyttelyn yleisövetonauloista – futuristinen Dawn. Dawn osoitti, miten ennakkoluuloton ajattelu voi muokata ihmisten näkemyksiä sähköautosta. Samalla se havainnollisti ainutlaatuisella tavalla sähköauton keskeisimpiä komponentteja. Esittelyalustana Dawn oli markkinointiväline, joka esitteli yleisölle Valmet Automotiven sähköautoihin liittyviä suunnittelupalveluja.

Framecar on jatkumoa tälle sähköajoneuvoihin liittyvälle kehityskaarelle. Myös sen kehittelyssä on rakennettu suomalaista kumppaniverkostoa, yhteistyökumppaneina ovat mm. Aalto-yliopisto sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Lisäksi se tuottaa aiempaa syvällisempää osaamista sähköauton komponenteista, varsinkin voimansiirrosta, ohjelmistoista ja akuista.

"Framecar on osa Valmet Automotiven komponenttikehitystyötä. Kokemustemme perusteella se täyttää täysin sille asetetut vaatimukset laboratoriotestejä täydentävänä käyttötestien työkaluna. Kehityskohteina ovat olleet esimerkiksi akkujärjestelmä, hallintajärjestelmän integrointi sekä mekaaniset ratkaisut", kertoo Valmet Automotiven projektipäällikkö Markus Hirvonen.

Osa asiakkaille tarjottavaa tuotekehityspalvelua

Yksi Valmet Automotiven vahvuuksista on asiakasvaatimusten ymmärtäminen. Framecar onkin tehty siten, että sitä voi helposti modifioida aina asiakastarpeiden mukaan. Se toimii niin perustutkimusalustana kuin käytännön asiakastyössä tuotekehitysprojekteissa.

"Teemme Framecarin avulla integraatiotestausta, jolla varmistetaan komponenttien yhteensopivuus ja toiminta kokonaisuutena. Sen avulla voimme varmistaa, että ratkaisut ovat turvallisia ja suunniteltu kokonaisuus toimii spesifikaation mukaisesti", kertoo Hirvonen.

Framecarin kehitystyön tuloksena Valmet Automotive on tehnyt useita uuden teknologian patenttihakemuksia esimerkiksi sähköiseen voimansiirtoon ja akustoon liittyen.

"Framecar on osa Valmet Automotiven asiakkailleen tarjoamaa tuotekehityspalvelua. Framecar tarjoaa mahdollisuuden komponentti ja järjestelmätestaukseen jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin tuotekehitysprosessi nopeutuu. Meillä on jo asiakkaita, jotka hyödyntävät Framecaria tuotekehitysprojekteissaan", toteaa Hirvonen.



Valmet Automotive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti